Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-02@11:42:36 GMT

پلیس متین در نگاه نوار زرد

تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۴۰۴۶۶

پلیس متین در نگاه نوار زرد

یک کارشناس سینمایی با اشاره به سریال پلیسی نوار زرد معتقد است منطق کاراگاهی این سریال مبتنی بر درایت و متانت بنا شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حمید اندرزچمنی کارشناس امور سینمایی در خصوص سریال پلیسی نوار زرد با تحلیلی سینمایی و با در نظر گرفتن نگاه پلیسی این مجموعه سعی کرده زوایای پنهان و آشکار این سریال را در بوته نقد بگذارد؛ متن کامل نقد اندرزچمنی به شرح زیر است:

مجموعه تلویزیونی نوار زرد از یک ویژگی مهم برخوردار است و ان اینکه، مجموعه قابل تأملی است؛ در نوار زرد جنس نگاه کریم لک زاده رئالیسم  پلیسی اجتماعی پررنگی از اتفاقات و حوادث بعضا پیش پا افتاده اجتماعی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما لایه‌هایی در آن عمیق‌تر شده اند که موضوع این نوشته است. خصوصا لایه‌ای از پی جویی هوشمندانه کاراگاهی با  ویژگی‌های پلیس ایرانی که درام را در بستری آرام بر محور  ادب و نزاکت، جستجو و کالبد شکافی پیش می‌برد. مجموعه تلویزیونی نوار زرد درباره‌ اتفاقات و حوادثی است که با نگاه رئالیستی از پرونده‌های موجود در ادارات پلیس آگاهی بربال تخیل سوار شده و قرار است دراین پرواز آموزشی درمانی، ما را با ترفند‌ها و شگردهای مجرمین متعدد آشنا کند.

هرقسمت از مجموعه، پیامهای روشنی دارد  آدم‌ها نه تنها برای اعمالشان بلکه به خاطر نیاتشان هم تقاص پس می‌دهند. اما نکته اینجاست که این پیرنگ‌ها با نظام رفتاری که در فرهنگ خود سراغ داریم کمی تا قسمتی فاصله دارد. مجموعه تلاش دارد برخی کلیدواژگان فضای تخیلی را با حوادث و اتفاقات به شدت واقعی محکی تصویری بزند. اما این فضای تخیلی در بعضی قسمتهای مجموعه نه در صورت‌بندی فرمی و نه در لایه‌های محتوایی کارکردی واقعی نمی‌یابد.

امیر آقایی در نقش کاراگاه پلیس آگاهی، وضعیت بسامانی در زندگی ندارد. چالشی که با رعنا زن گمشده خود دارد محکوم است تا حقیقتی پنهان از زندگی خصوصی خود را برای ببیندگان آشکار کند در چنین شرایطی تصمیم دارد بسراغ مردی برود که راننده‌اش در زمان خدمت در کرمان بود و اکنون قربانی یک دسیسه است وگرفتار در زندان قزلحصار، اما قاضی پرونده و بعضا فرمانده‌اش با این کار مخالف هستند.

در این گیرودار بنا به ضرورت شغلی هربار با اتفاقات و حوادثی روبرو می‌شود که بنوعی با زندگی‌اش گره می‌خورد. تا همین جای روایت از قسمت‌های دیده شده، علی رغم شباهت در جنس نگاه، خط فاصلی بین مجموعه  تلویزیونی سرنخ کیومرث پور احمد و مجموعه نوارزرد به چشم می‌آید.

نوار زرد از مختصات یک خانه و خانواده و ماموریت یک کاراگاه فراتر رفته است. او مناسبات پلیسی توأمان و اغلب ناخواسته و چالش‌برانگیز بین اتفاقات و حوادث اجتماعی را هم چاشنی روایتش ساخته است. همین که شخصیت اول مجموعه کاراگاه پلیس است که برای مقابله با مجرمین و مخلین نظم وامنیت مردم همواره مواجهه و درگیر با آنهاست، نگاهی پلیسی اجتماعی در خود دارد.

از قضا پیام اصلی مجموعه را هم مجرمینی که با کاراگاه در پی جویی پرونده‌ها درگیر شده‌اند لابه‌لای حرف‌هایشان خطاب به کاراگاه ودستیارش البته تماشاچیان می‌زنند؛ من یک آن طمع کردم، نتیجه‌اش این شد... یا اگر هولش نمی‌دادم اون اتفاق نمی‌افتاد... در واقع آنها با این حرفها، این نهیب را به کاراگاه می‌زنند که تصمیمی اشتباه از سر طمع و غفلت، تبعات سخت و گاه جبران ناپذیری برای آنها به دنبال خواهد داشت کما اینکه پیش از این هم دچار این تبعات شده‌اند.  مجموعه در  لابه‌لای قسمت‌های خود این پیامهای از روی جهل و عدم اگاهی از عواقب تلخ وناگوار جرایم را به طنین اخلاقی بارهای بارها متذکر می‌شود.

در مجموعه نوار زرد قدرت اختیار وانتخاب با بینندگان است ما نمی‌دانیم و نمی‌فهمیم، سرگرد کاوه با نقشه‌هایی که برای دستگیری مجرمین دارد چه خواهد کرد. فیلمساز  هم نمی‌خواهد شگردهای کاراگاهی را به ما بگوید، برعکس خواست او این است که ما همراه شخصیت کاراگاه در گره‌گشایی معماهای پیش روی او مداخله کنیم.

این که آیا کاراگاه کاوه در کنار پی جویی هوشمندانه پرونده‌های پیش رو به گمشده‌اش یعنی رعنا خواهد رسید یا نه داستان دیگری است که دغدغه‌ کارگردان نیست، او از ما می‌خواهد با توجه به جرایمی که در قسمتهای مختلف مجموعه بوقوع می‌پیوندد نسبت به گره گشایی پرونده‌ها وپیامهای آموزشی درمانی لازم که در بده بستانهای دراماتیک وجود دارد همراه و همگام با کاراگاه باشیم و از قافله حل معماهای نفس گیر  و نتیجه گیری عقب نمانیم.   

مجموعه تلویزیونی نوار زرد در ساختار روایی خود، محتوایی پلیس جنایی اجتماعی دارد. شخصیت‌های مجرمین مواجهه یا کنشی تعمدی بر ارتکاب جرم ندارند. یا بهتر است بگوییم، اشاراتی محدود دال بر روساختی ضد اجتماعی از خود بروز می‌دهند.

مجموعه نوار زرد یکی از معدود  اثاری هست که بر منطق متانت، ادب و آداب یک پلیس ایرانی تاکید فراوان دارد که خود می‌تواند یک بسته آموزشی مناسبی برای ماموران پرونده بگیرش در رفتارسازی تعالی سازمان و ماموریت‌هایش باشد. سکانس دستگیری دختری مجرم در بانک و نزاکتی که در رفتار بکار می‌برد به اندازه یک کارگاه اموزشی کاربرد دارد و نمونه‌هایی از این جنس که به وفور دیده می‌شود.  

مجموعه پوریا آذربایجانی و فیلمنامه‌ کریم لک زاده در لحظه‌ها ی درست روایت در ژانر پلیسی قرار گرفته‌اند. اینکه چطور می‌توان از واقعیتها به وجوه درام پیوند زد و جهانی واقعی با بن‌مایه‌های تخیلی ترسیم کرد. آیا با این جنس نگاه، می‌توان رئال را از خلال درام دید؟ این  مجموعه نشان داد پیوستار معناداری را می‌توان بین این دو عنصر برقرار کرد. 

به هررو پای مفاهیم اخلاقی، حقوق شهروندی، ادب و فهم و نزاکت آن هم از نوع  پلیس ایرانی در مجموعه نوار زرد که اولین مجموعه سازی اذربایجانی انهم در ژانر پلیسی است و نیز در فیلمنامه‌ کریم لک زاده باز شده است و این فی نفسه امر مبارکی است مشروط بر اینکه نگاه عمیق‌تر و جامع‌تری به مشارکت‌های مردمی در ماموریت‌های تخصصی پلیس و برملاساختن شگردهای جدید مجرمین در کار باشد نه صرفا معادل‌سازی‌های هالیوودی و تقلید‌گرایانه از بن‌مایه‌های تخیلی  دربازی و میزانسن و... 

انتهای پیام/

R34343/P1010113/S2/CT47

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۴۰۴۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انجام ۴ ماموریت پلیسی در استان سمنان/ سارق روی دکل برق دستگیر شد

به گزارش خبرنگار مهر، سردار جلیل موقوفه‌ای شامگاه دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران به میزبانی فرماندهی انتظامی استان سمنان از انجام چهار ماموریت ویژه پلیسی طی روز دوشنبه در استان خبر داد و ابراز داشت: کشف محموله تاغ و سوخت، دستگیری سارق و بازگشت پول به حساب شاکی از مهمترین این رویدادها است.

وی ضمن بیان اینکه با اشراف اطلاعاتی پلیس بخش بسطام سارق سیم و کابل برق حین سرقت روی دکل دستگیر شد، افزود: این سارق سابقه‌دار غیر بومی به انجام ۲۰ فقره سرقت سیم و کابل با انگیزه تهیه مواد مخدر اعتراف کرده است.

فرمانده انتظامی استان سمنان ضمن بیان اینکه بیش از دو هزار لیتر گازوئیل قاچاق توسط مأموران انتظامی مهدیشهر شناسایی شد، ابراز داشت: این محموله از استان های شمالی بارگیری و به مقصد سیستان بلوچستان در حرکت بود که خروجی حوزه استحفاظی این شهرستان توقیف و راننده دستگیر شد.

موقوفه ای ضمن بیان اینکه ۵۰۰ کیلوگرم چوب تاغ قاچاق از خودرو سمند در حوزه شهرستان سمنان کشف شد، تصریح کرد: پس از تعقیب و گریز خودرو متوقف و راننده دستگیر شد.

وی از عودت وجه ۳۰۰ میلیون ریالی به حساب شهروندی که نرم افزار جعلی همراه بانک نصب کرده بود خبر داد و افزود: قرار بود این مبلغ به کارت فرد دیگری واریز و از کارت دوم وجه های مسروقه به رمز ارز تبدیل و سپس به حساب صرافی های خارجی منتقل شود که با هوشمندی و اقدام به موقع مهندسان سایبری، با دستور قضایی حساب صرافی مسدود و کمتر از ۴۸ ساعت وجه بازگشت.

کد خبر 6092520

دیگر خبرها

  • دستگیری اراذل و اوباش در جنوب تهران
  • دستگیری ۲ شرور که در محله فلاح تهران قدرت‌نمایی کردند
  • دستگیری ۲ شرور که در محله فلاح تهران قدرتنمایی کردند
  • استفاده از «گنبد بیزانسی» در ساخت‌وساز شهر قم ممنوع است
  • انهدام ۲ باند سارقان و کشف ۶۱ فقره سرقت منزل در زنجان
  • تغییر در محتوای آموزش‌های پلیسی / تحلیل عملیات‌های انتظامی با کمک خبرگان
  • مجموعه «نون خ ۵» از نگاه مردم
  • ۱۷ نقطه از گلستان میزبان برنامه‌های دویست و نود و یکمین سالروز تولد مختومقلی فراغی است
  • اهدای درب چوبی حرم امام رضا (ع) از طرف حرم بانوی کرامت
  • انجام ۴ ماموریت پلیسی در استان سمنان/ سارق روی دکل برق دستگیر شد